✔ Fast lav fragt 39 kr. ✔ Fri fragt ved køb over 599 kr. ✔ Hurtig levering 1-3 dage ✔ 14 dages fuld returret Kundeservice: Tlf. 52231563

RIDEHJELM

Alle vores hjelme er naturligvis VG1 godkendte!

En ridehjelm er en absolut uundværlig del af dit rideudstyr. Den er designet til at beskytte dig mod skader og kvæstelser hvis uheldet skulle være ude.


Vi har desværre ingen produkter der matcher dine kriterier

Ridehjelm

En ridehjelm anvendes for at beskytte hovedet mod slag under ridning. Det er vigtigt at vælge en ridehjelm der er sikkerhedsgodkendt og som sidder korrekt. Her finder du blandt andet KASK OneK, Casco og Horka ridehjelm.

 

Sikreste ridehjelm

Reglerne foreskriver at en ridehjelm som udgangspunkt kan kategoriseres som godkendt og dermed sikker når den har en VG1 godkendelse. Men når det er sagt, så hænger pris og kvalitet oftest sammen. Man kan lidt sammenligne det med hvis man køre galt i en peugeot 107 vs. en Volvo xc60 - begge biler er godkendt til at køre på de danske veje, men der hersker nok ingen tvivl om hvilken af dem man helst vil befinde sig i hvis uheldet er ude.

Desuden er der de seneste år kommet meget fokus på at sikre hjelmene mere og mere, samt sikre at rytteren tager mindst muligt skade ved et fald. Der er desuden udviklet et såkanld MIPS system, som har til formål at mindske risikoen for hjernerystelser. Systemet er en indsats i hjelmen, der sikre mere friktion således faldet ikke bliver så hårdt for hjernene. Dette MIPS system bliver løbende tilføjet til flere og flere hjelme. I dag har blandt andet One K og Jacson integreret systemet i flere af deres hjelme. Eller KASK Vg 11 som er mere sikker end den gældende godkendelse på markedet

Regler for ridehjelme

Der har igennem de sidste år været meget usikkerhed omkring hvilken regler der var gældende for ridehjelme. Sagen har kørt siden 2014 hvilket betød at den nye regel trådte i kraft pr. 1. januar 2018.

Reglerne er derfor på nuværende tidspunkt, at en godkendt ridehjelm skal overholde nedenstående krav, for at være godkendt til stævnebrug:

*EN 1384:2017 eller VG1*

Hvis din hjelm har en af følgende godkendelser, er den dermed godkendt til stævnebrug.

Alle vores hjelme er med de nye godkendelser!

 

Find den bedste ridehjelm

En ridehjelm skal sidde helt rigtigt på dit hoved, for at give den bedste beskyttelse. En ridehjelm skal som hovedregl sidde fast så du kan bøje hovedet frem uden hageremmen spændt, uden hjelmen falder af og uden den strammer så det er ubehageligt.

Det kan være svært at svare på hvilken hjelm der er bedst, for vores hovedform er forskellige, ligesom design og kvalitet også spiller ind i ens beslutning, når man skal have ny hjelm. Vi har altid et stort sortiment af ridehjelme fra forskellige brands og tilbyder altid fuld returret, hvis du skulle bestille den forkerte hjelm. 

 

Hvad er en ridehjelm?

Ridehjelmen blev introduceret i 1800-tallet, men ikke som vi kender den i dag, dengang var det et modefænomen. Ved rævejagter red man de høje hatte, for at vise at man hørte til i de højere klasser af samfundet. Den høje hat, minder i store træk om den hat, som vi i dag kender fra dressuren. Hen over tid blev hatten omformet til en hjelm som vi kender ridehjelmen i dag. Dengang var der ikke fokus på sikkerhed, men derimod udelukkende på udseende, hjelmene var dengang lavet af hård plastik.

Ridehjelmen blev ikke kun brugt som en genstand til den ”uniform” man som jæger brugte, dengang havde man en sløjfe bag på hjelmen, den sløjfe som vi også kender i dag, der er dog den forskel at man brugte sløjfen til at fortælle hvor dygtig man var til at jage, hvis sløjfen vendte nedad, så var man en professionel jæger, vendte den derimod opad, så var man amatør jæger.

Der er ingen tvivl om at ridning er en sport hvor vi udsætter os selv for nogle gange farlige styrt. Ca. 60% af alle de uheld der sker i forbindelse med heste, har en udgang hvor der er hovedskader. Alle disse hovedskader kan vi minimere med 70-80% ved at bruge en ridehjelm.

Vi har med tiden fået mere fokus på sikkerheden, specielt i det 20. århundred har det taget fart, at vi skal beskytte vores hoved, det startede med cykelhjelmen, og så gik der ikke længe før de første ridehjelme også var på markedet. I dag bruger vi ikke ridehjelmen til at kommunikere så meget med som vi gjorde før hen, i dag har den en sikkerhedsmæssig funktion, og så kommunikere vi alligevel lidt med vores hjelme, da vi på mange hjelme selv kan skifte nogle elementer, og dermed give den det look vi gerne vil.

Når vi som rytter dyrker vores sport, så er ride hjelmen det vigtigste udstyr vi har, netop fordi det beskytter vores hoved, hvis vi skulle falde af hesten. Vores hjelme skal i dag opfylde en række af EU-regler, for at være godkendt til ridning, hvis man ønsker at stille på til stævner.

 

Hvorfor skal jeg købe en ridehjelm?

Du skal købe en ridehjelm, fordi andet ikke giver mening. Uanset hvilken disciplin du rider, så kan der ske uforudsete ting. Du kan ride på den mest stabile og rolige hest, den plejer at springe flot, eller gå den flotteste dressur eller jagt eller være supersød på skovtur, men vi har med store dyr at gøre, og de kan til tider bange og se spøgelser, og så kommer der fart over feltet. Vi har alle prøvet at ride på tur, og så er der stillet en ny postkasse op, eller der holder en bil og der kommer en traktor, som hesten aldrig har set før, og så reagere din hest ved at stikke af, springe til siden eller smide dig af, mange af de fald vi har som rytter går godt, men vi skal ikke glemme at der altså også er fare for at vi slår hovedet i jorden først.

Der begynder at komme større og større fokus på at bruge hjelm, også i den daglige omgang med hestene, da hjelmen også beskytter ved eventuelle spark, den beskytter derudover også mod at fx skarpt metal kan gå igennem hjelmen, og dermed mindsker den risikoen, for at du får noget gennem dit kranium. Ridehjelmen er lavet på den måde, at den fordeler slagets kraft ud over et større areal i dit hoved.

Her hos Horsepartner finder du hjelme fra blandt andet Kask, One K, Horka og Scharf.

Hvilken ridehjelm skal jeg vælge?

Kort sagt, så skal du vælge den ridehjelm som passer bedst til dit hoved, og som du synes har det pæneste design. Der er dog lidt du skal tage med i overvejelserne når du køber ridehjelm, du skal lave dig overvejelser om materialerne hjelmen er lavet af, hvordan er pasformen, passer den i størrelsen, er den sikkerheds godkendt, hvor meget vejer den, hvad er dit budget, hvad er dine behov, og hvilken disciplin rider du, alt dette kommer vi ind på her.

Materiale og vægt:

Alle materialer som ridehjelmene i dag er lavet af, er udvalgt med særlig fokus på din sikkerhed og komfort.

Da man i sin tid begyndte at producere ridehjelme, var de lavet af kork og filt, men med tiden, forskning og vores viden har materialerne ændret sig, og blevet optimeret på mange parametre.

I dag har en ridehjelm en hård skal af plastik, og nogle har en skal af glasfiber, skallen har så fået et overtræk i for af stof eller en lakering. Dertil kommer at vi i dag kan dekorere den med gitter, sten og glimmer i forskellige farver.

Den indre kerne er lavet af materialer der absorberer stød, som samtidig føles rare at have på hovedet, dertil kommer det at den indre kerne også er svedabsorberende, i nogle modeller af hjelme kan foringen tages ud og vaskes.

Skyggen på hjelmen er lavet i et materiale som ikke gør mere skade på dig, hvis du falder af hesten. Med tiden er alle materialerne blevet lettere, så vi sikrer rytterens komfort.

Når du vælger at købe ridehjelm er det vigtigt at den ikke er for tung, da det ofte kan ødelægge din balance på hesten, og din komfort vil blive forringet hvis hjelmen er for tung. Så derfor skal du overveje at købe en hjelm som er så let som muligt.

 

Hvilken størrelse hjelm skal jeg vælge?

Når du skal finde ud af hvilken størrelse hjelm du skal bruge, er det egentlig ret simpelt. Du skal bruge et målebånd.

1. Det første du skal gøre, er at bære hjelmen i et par minutter, for at se om den sidder godt, eller om den trykker bestemte steder.

2. Når den er taget på, skal du simulere bevægelse for at teste dens komfort.

3. Når hjelmen er blevet spændt, skal den være behagelig, men den må ikke bevæge sig.

4. Når den er spændt, må remmen og spændet ikke forhindre bevægelse af nakken.

5. Kontroller altid sikkerhed og komfort, og vælg den model, du bedst kan lide.

6. Størrelsen på hjelmen svarer til omkredsen af dit hoved. Du kan bruge et målebånd til at måle hovedets omkreds, placere målebåndet lige over ørerne og notere målingen i centimeter.

 

Typisk ligger målene på en ridehjelm mellem 52-62 centimeter. Du skal dog være obs på at nogen producenter af ridehjelme arbejder med to forskellige størrelser, den ydre som kaldes skallen, og den indre som kaldes lineren. Når det er producenter der arbejder med disse to størrelser, har skallen størrelse S,M,L, og lineren er angivet i centimeter, som svare til omkredsen af dit hoved. Man bruger dette system da man ønsker den bedst mulige komfort og pasform i hjelmen.

Det mest optimale du kan gøre når du skal købe din ridehjelm, er at komme ind til os i horsepartner, og prøve de forskellige modeller vi har, og finde den der passer dig bedst. Vi står klar til at hjælpe og vejlede dig.

Sikkerheden i en ridehjelm:

For at en ridehjelm er godkendt til brug, skal den opfylde en række regler på området. Disse regler laves om engang imellem, i takt med at vi bliver klogere på pasform, komfort, materialevalg, og en masse andre ting som kan spille ind i forhold til din sikkerhed på hesten.

  1. januar 2018 blev de nuværende krav til prøvning af hjelme vedtaget, det betyder i dag at din hjelm skal have et af to CE-mærker, som bruges i Danmark og resten af EU, ride hjelmen skal være stemplet med enten EN 1384:2017 eller VG1 01,040, for at være godkendt til stævner og konkurrencer.

I Danmark er det ikke et lovkrav at man skal bruge en ridehjelm når vi rider. Dog er mange klubber medlem af Dansk ride forbund, og er dermed underlagt reglerne for brug af hjelm. Hvis du rider hjemme hos dig selv eller andre private stalde, kan du helt selv vælge om du vil bruge en hjelm, vi vil dog hos Horsepartner fraråde at man ikke bruger hjelm.

Hvis din hjelm ikke bære disse to godkendelser, er det ikke nødvendigvis for den ikke er sikker at bruge, det kan dog betyde at du ikke kan stille til stævner under DRF.

 

Hvor tit skal man udskifte ridehjelm?

Brugstiden for en ridehjelm afhænger af mange faktorer som alle er med til at nedbryde materialet, som hjelmen er lavet af, fx sollys, temperaturforskelle og hvor hyppigt den bruges.

Ride hjelmen bør kontrolleres med jævne mellemrum og altid inden brug. Hjelmen skal tjekkes for revner, løsgørelse, deformitet eller afskalning som afslører forringelse af hjelmen.

Ridehjelme bør udskiftes minimum 10 år efter produktionsdatoen, da sikkerheden falder med tiden, pga. materialets ældning.

Produktionsdatoen står inde i hjelmen. Hvis der findes tegn på slid eller andre skader, skal du kontakte producenten, og få hjelmen undersøgt inden du bruger den igen, da dens evne til at beskytte dit hoved nedsættes hver gang den udsættes for betydelig kraft.

Hjelme der har været udsat for betydelig kraft (eks. styrt) skal udskiftes også selvom der ikke er synlige skader.

Påfør ikke klæbemidler, opløsningsmidler, maling eller klistermærker som ikke er i overensstemmelse med producentens specifikationer, da dette kan forringe ridehjelmens beskyttelsesevne.

 

Hvilke funktioner skal jeg kigge efter i en ridehjelm?

I ridehjelme er der mange funktioner som er gode at have i en hjelm, det kan være sådanne ting som indbygget ventilation, svedabsorberende og vaskbare inder materialer, og justerbare stropper.

Hvis vi skal ud i de helt luksuriøse funktioner, er der nogen hjelme fra bl.a. One K, hvor der kan klikkes solbriller på, så du ikke bliver blændet når du rider på tur. Her kan ridehjelme med store skygger på også være en fordel.

Når du vælger at købe en ridehjelm, er det vigtigt at du overvejer hvornår på året du skal bruge den, er det høj sommer og du rider ude, skal du have en ridehjelm hvor der er en god udluftning i, og som er svedabsorberende, da det hurtigt kan blive meget varmt i en ridehjelm uden ventilation.

Remmen under din hage, skal sidde tilpas stramt til at den ikke kan komme ud over din hage, da du i faldet vil miste hjelmen hvis den er for løs, den må dog heller ikke blive for stram, for så bliver den ikke behagelig at have på. Husk på altid at tjekke om remmen sidder som den skal, så din sikkerhed er som den skal være.

Er du en af de ryttere der rider stævner, skal du have med i overvejelserne, om dit hår kan sidde ordentligt under din hjelm, mange af de nye hjelme er designet sådan at dit hår kan sættes i en knold lige under hjelmen, det kan kræve øvelse at sætte sit hår når man skal ride stævne, så det er en rigtig god ide at prøvesætte håret i god tid, så du er sikker på det kan være der. I nogen ridediscipliner er der krav til hvordan håret skal sættes, så derfor er det vigtigt at have dette i mente når du skal købe ny ride hjelm. Det er dog vigtigt at du ikke går på kompromis med din sikkerhed, så hjelmen skal altid kunne tilpasses i størrelsen.

 

Design din egen ridehjelm

Som rytter ved vi alle hvor meget det vil sige at føle sig godt tilpas, eller at have lyst til at skille sig ud fra mængden. Og så ser det jo altid brænd godt ud hvis rytter og hest matcher sammen.

Ridehjelme får i et væld af farver og med glitter og krystaller. Du skal dog være obs på at i nogen ridediscipliner er der regler for hvor meget farve der må være på hjelmen, i dressur fx skal hjelmen være mørk, hvorimod der ikke er så mange regler inden for springdisciplinen.

Derfor er er det vigtigt for dig at være klar over hvad reglerne er indenfor den disciplin som du rider, det er ærgerligt at købe en hjelm hvis du ikke kan bruge den til stævner, med mindre du vælger at have en ridehjelm til stævner og en til det daglige brug.

 

Hvad koster en ridehjelm?

Når du skal købe ridehjelm, kan du sagtens købe en hjelm fra få hundrede kroner til op imod 10.000 kroner, du skal blot være sikker på at hjelmen har de nødvendige sikkerhedsgodkendelser.

Forhør dig i din omgangskreds, hvad andre bruger af hjelme, for at få en ide om hvad der vil koste dig at købe en hjelm. Den helt store forskel kommer på designet.

 

Hvordan opbevarer og rengør jeg min hjelm?

Når du ikke bruger din hjelm, skal den opbevares et sted hvor der er fugtfrit, og gerne lunt og tørt, da hjelmen har behov for at tørre indeni efter brug, for ikke at danne mug osv inde i hjelmen. Når du skal til fx stævner er det en fordel for dig at have en hjelmtaske du kan ligge den i. Lig ikke din ridehjelm i direkte sollys, da det kan forringe materialet dom hjelmen er lavet af.

Du kan ikke undgå at der kommer skidt på din hjelm, når du rider eller er i nærheden af hesten i stalden. Hvis din ridehjelm bare er blevet støvet kan du med fordel bruge en børste eller en tør klud til at fjerne støvet. Er hjelmen lidt mere beskidt, kan du bruge en blød fugtig klud til at tørre den af. Hvis der er kommet mudder på hjelmen, kan du sagtens lade den tørre og børste mudderet af når det er helt tørt.

Du kan også vaske din ridehjelm, du skal blot bruge en blød klud og noget mildt sæbe, du må ikke bruge skrappe kemikalier på hjelmen.

Vi anbefaler at du følger brugsanvisningen som følger med hjelmen.

✔ Fast lav fragt 39 kr.
✔ Fri fragt ved køb over 599 kr.
✔ Hurtig levering 1-3 dage
✔ 14 dages fuld returret

Kurven er tom