Collections: Islænder Sadler

Vælg den rigtige Islændersadel

Der er mange krav der skal opfyldes når du køber ny sadel til din islænder.

Vi tilbyder sadelprøvning i Jylland og på Fyn. Du kan booke din tid her>>

Anmeldelse

Islænder sadel med dybt sæde

En Islændersadel med dybt sæde, er typisk bygget på det man kalder en C-Bom. Det er altså bommen der i de fleste tilfælde bestemmer sadlens dybde. Men der findes også enkelt andre modeller der er bygget på A- og C bomme. Dybden sikre du får bedre støtte for og bag som rytter.

Flere og flere af vores leverandører levere disse år nye og spændende sadler, netop med fokus på det dybe sæde, der gør sadlen mere dressur præget. Og vi synes efterhånden at der er et godt udvalg til langt de fleste heste af netop sadler med dybt sæde.

Udover de "dybe sæder" er der også fortsat ryttere (og heste) der foretrækker et lidt mere traditionelt Islændersæde, hvis man kan kalde det det. Og her er der typisk tale om eks. A og B-bom sadler. Specielt A-Bom sadlerne har været meget populære blandt islænderryttere gennem tiden og er fortsat også foretrukket af mange. Men det er utrolig vigtigt at du som rytter ikke lader dig præge for meget af hvad andre har af præferencer, men at du selv får lov at mærke efter hvad der føles rigtigt for dig og ikke mindst din hest! For vi er som mennesker ikke bygget ens og det er vores heste heller ikke, så derfor kan en sadel med dybt sæde være det rigtige for én mens det er helt forkert til en anden.

Islændersadel med kort anlægsflade

Mange islændere har et kort sadelleje, hvilket kræver en kortere anlægsflade på sadlen.

Længden på hestens sadelleje er afgørende for hvor stor en sadel den kan gå med. En hest har 18 ribben, som kan bære sadlen oppe. Fylder sadlen mere i længden end det 18 ribben er der risiko for trykninger.

Sadlens anlægsflade passer i udgangspunktet sammen med sadlens tommemål, men der er stadig forskel på anlægsfladen fra mærke til mærke, så det er nødvendigt at være opmærksom på hestens sadelleje før du sætter dig fast på et tommemål. Det er desuden også vigtigt at tænke på, hvilken størrelse sadel som faktisk passer dig som rytter.

Når det er sagt, så har der de seneste år også været en tendens til at vi (specielt i Danmark), har været for fokuseret på at vores sadler skulle være så korte som muligt. Men dette er ikke nødvendigvis rigtigt. For jo kortere sadel, jo kortere anlægsflade… Og jo kortere anlægsflade jo kortere et stykke af ryggen, har hesten til at bærer vores vægt. Derfor bør vi faktisk tilstræbe at have så lang en anlægsflade, som den enkelte hests ryg tillader, for herved at sikre så stor vægtfordeling som muligt.

Dernæst kommer anlægsfladen også meget an på hvilken model sadle du vælger. For på en sadel med et dybt sæde vil du automatisk ligge vægten mere midt på sadlen, mens du i en bomløs vil kunne ligge vægten mere ”frit” og dermed flytte trykket mere rundt. Det er derfor vigtigt at du som sadel køber ikke kun vælger sadel ud fra anlægsflade og tommer, men rent faktisk få afprøvet de forskellige størrelser og modeller på din hest.

Sadel til smal eller bred islænder

Det er vigtigt at finde en sadel som passer i bredden, ellers kan det skade hestens ryg.

Langt de fleste sadler er i dag konstrueret på med udskiftelige kopfjern, hvilket giver en stor frihed og mulighed for at tilpasse den enkelte sadle løbende, hvis du f.eks. har en overvægtig hest, som du ved vil tabe sig så meget, at sadlen inden for kort tid, skal ændres for at passe hesten.

Det er vigtigt at din sadel er tilpasset hestens nuværende bredde. Panelerne på din sadel, skal følge hestes ryg hele vejen. For ellers risikere du at hesten får trykninger, da den dermed skal bærer din vægt på en hvis procentdel af sadlens flade.

Et godt ”fif” er at ligge sadlen på din hest (uden underlag), før herefter din hånd ind hulrummet oppe fra mankekammen. Lad så hånden følge panelerne hele vejen og mærk efter om den ligger til hele vejen. Gør den det, fordeles trykket over hele anlægsfladen. Er det modsatte tilfælde, kan det skyldes at kopfjernet ikke passer eller at selve modellen simpelthen ikke er velegnet til din hest.

Bomløs sadel

Det kan også være en mulighed at købe en bomløs sadel. I Bomløse sadler er der intet fast jernskelet, hvilket giver en større skulder- bevægelsesfrihed for hesten.

Du kan læse mere om bomløse sadler her>>

Sadlen skal passe til rytteren

En islændersadel skal også passe til den enkelte rytter, ellers er der ikke meget ved at købe en ny lækker sadel. Nogle ryttere foretrækker korte knæpuder, andre lange. Nogen foretrækker et dybt sæde, andre ikke og nogle foretrækker meget støtte og igen andre ikke... Så det kan til tider være svært at kombinere både hestens behov med rytterens. 

Fortvivl ikke, vi guider og hjælper dig hele vejen igennem processen og husk det altid er muligt at låne en demo sadel eller få os ud til en sadelprøvning!

 

Køb din islændersadel hos Horsepartner

Anne Mette er stifter af Horsepartner, der har eksisteret siden 2017. Anne Mette er selv aktiv rytter med over 30 års erfaring indenfor Islænder, både som rytter, avler samt sadelekspert. 

Det er en stor investering at anskaffe en ny sadel, og ikke et køb man gør mange gange i sit hesteliv. Derfor er det, vigtigt at du får den helt rigtige sadel, som passer til både dine og hestens behov.

Der findes mange dygtige sadelproducenter, som har specialiseret sig i Islændersadler. I vores sortiment, finder du sadler fra forskellige leverandører, som vi har stor tillid til. De brands du finder i vores sortiment, er velkendte brands, leveret af producenter med en stor passion og viden omkring Islænder sadler. Alle er i kvalitets læder, udformet til at passe den islandske hest og ikke mindst den islandske rytters behov under ridning. 

Sadlerne har forskellige forcer og forskellige prisklasser. Men fælles for dem alle, er at de lever til fulde op til MINE krav til en god Islændersadel. Og jeg går ikke på kompromis med de sadler jeg vælger at have i sadelbussen.

 

At købe ny sadel er en tillidssag

Vi ved godt at det er en kæmpe beslutning at skulle investere i en ny sadel. Ikke kun fordi det er en stor udgift, men også fordi det er et af de vigtigste redskaber vi som ryttere har. Derfor kan du altid stole på, at jeg vil guide dig til at vælge den bedste islændersadel til netop dig og din hest. For det er for mig utrolig vigtigt, at du som køber føler dig tryg og ved at du altid kan kontakte mig, såfremt du har spørgsmål eller der skulle være reklamationer på din sadel.

 

Tilbehør til din nye sadel

Jeg vejleder og guider dig gerne ift. valg af stigeremme, bøjler, gjord og underlag, således du får det tilbehør du har brug for. I bussen har jeg et godt og bredt udvalg af udstyr til sadlen fra nøje udvalgte brands, men jeg vejleder også gerne uden for mit sortiment. 

Levering

Vi sender altid sadler med PostNord og forsikring under leverance. Skulle sadlen derfor blive beskadiget under levering, er der fuld erstatning.

Det er ikke alle sadlerne vi lagerfører, derfor kan der fra bestillingstidspunktet kan derfor variere fra leverance til leverance. Jeg vil dog altid kontakte dig efter bestilling, med en forventet leveringsdato. Såfremt leveringstiden overskrider det du havde forventet, kan du altid annullere din bestilling.  

 

Kontakt mig gerne ved spørgsmål info@horsepartner.dk eller på 52231563