Lagt i kurven
Find din nye trense her - udvalgte trenser i god kvalitet til hest & pony!
En komplet trense også kaldet et hovedtøj, er en trense med både nakkerem, næserem og pandebånd og i visse tilfælde medfølger der også tøjler.
Trensen er en af de vigtigst stykker udstyr du skal bruge når du skal ride. Trensen giver dig kontakt til hesten, så du har en god føling med din hest under ridning. Trensen er lavet i et design så den hjælper dig med at kommunikere med din hest, så du kan styre retning og tempo, og dermed også kan fortælle hesten hvilken øvelse den skal lave.
Trensen er oprindeligt lavet til at holde biddet fast i munden på hesten, i dag laves trenser til mange forskellige formål, og i mange forskellige designs.
Her finder du trenser til din hest & pony - udvalget udbygges løbende og skulle du være på jagt efter en specifik trense, så kontakt os gerne, vi vil gerne hjælpe hvis vi kan.
Trenser kaldes også hovedtøj, og er udformet forskelligt alt efter hvilken ridedisciplin du skal bruge den til. Der er forskel på om trenserne skal bruges til spring, dressur, military eller noget helt fjerde.
Trenser til heste og ponyer, får i mange forskellige designs, med forskellige farver, udsmykninger med sten, krydset næsebånd, engelsk næsebånd, kombineret næsebånd, og et væld af pandebånd.
Hos Horsepartner forhandler vi trenser fra bl.a. Finesse som er dansk produceret og kendt for at udvikle et nakkestykke der er særlig trykaflastende og sikre blodgennemstrømningen, som mindsker mælkesyre i musklerne på hesten, alle de tekniske specifikationer kan du læse om under fanen Finesse her på siden. Horse Guard som ligeledes er dansk produceret, de er også kendt under navnet HG, laver alle slags udstyr til hesten, mest kendt er de for deres klokker og gamacher med lammeskind. Og Waldhausen som er tysk produceret. De er kendt for at have fingeren på pulsen, når nye trends dukker op er Waldhausen nogen af de første til at sætte det på markedet.
Der er ingen forskel, det er blot 2 navne for samme ting. De er begge udformet til at være en "hovedbeklædning" til hesten, som anvendes til at vi kan kommunikere og guide hesten via signaler enten via bidet eller via træk på en bidløs trense.
Du skal købe din egen trense, da du så sikre dig at du får det fulde udbytte af din ridning, da trensen helst skal passe til hesten, nogle heste rider bedst med bid, andre uden, en bestemt næserem eller nakkerem. Alt dette gør at det er vidt forskelligt fra hest til hest, og derfor skal du investere i en trense til dig og din hest.
Du vælger den helt rigtige trense ved at kigge på dine og hestens behov. Går hesten bedst med bidløs, så skal du naturligvis vælge dette. Og når det kommer til traditionelle trenser er der mange ting du skal tage med i din betragtning:
Så inden du vælger trense, er det vores anbefalinger at du gør dig ovenstående tanker. Sidst men ikke mindst kan dit bid også have afgørende betydning for hvilken trense du vælger. For måske bruger du et bid, der skal kunne rides med Engelsk næserem og det kan derfor være hensigtsmæssigt at vælge en trense med Engelsk kombineret, så du ligeledes har mulighed for at tage den nederste rem på, hvis du nogle gange rider med et bid, hvor det kunne være rart med en kombineret næserem.
Derudover er det altid en god ide at undersøge om den trense du påtænker at købe, er godkendt til brug ved stævner, hvis den skal bruges til det. Dette kan du læse mere om i Dansk ride forbunds reglement, på deres hjemmeside, dette er altid rytterens ansvar at tjekke op på.
Ofte ser vi at rytteren kombinerer trensen med sadlen og rytterens støvlerne, så de har samme farver, og det dermed giver et super flot helhedsindtryk. Ofte bruges trenserne også til at fremvise hesten, ved bl.a. kåringer, hvor det ofte ses at hestens man er sat med rosenknopper, og den har fået hvide bandager på.
Når vi matcher vores udstyr med hinanden, så ved vi jo alle godt at det bare ser drøngodt ud, derfor kan man også få trenser i næsten alle mulige og umulige farver, med og uden mønstre, og sten og glimmer i forskellige farver.
Skal du ride stævner er det vigtigt at du tjekker op på det reglement som er skrevet til den disciplin du rider i, for der er forskel fra dressur, til springning og væddeløb.
Når du vælger et hovedtøj, er det vigtigt at kigge på hvilken hest det skal benyttes til, da der selvsagt er forskel på hestehovederne, alt efter hvilken race hest du rider på. Derfor forhandler vi også trenser i mange størrelser.
Størrelsen, pasformen og komforten har meget stor betydning for både dig og din hest, og for at I får den bedste rideoplevelse sammen. Det er vigtigt at hovedtøjet er tilpasset til din hest, da hestens hoved er meget sensitivt, og kun har et meget tynd lag af fedt og hud på hovedet. Et hovedtøj der ikke passer til din hest, er lige så ukomfortabelt for hesten, som hvis dens sadel ikke er tilpasset korrekt.
Vi har lavet en VEJLEDENDE størrelsesguide, så du kan forberede dig lidt til, når du skal investere i en trense.
Dog er det vigtigt at vide at målene kun er vejledende og kan variere fra mærke til mærke.
Størrelse |
Nakkestøtte |
Kindstykke |
Pandebånd |
Næsebånd |
Hagerem |
Pony |
11,5 |
7,5 |
11 |
11 |
17 |
Cob |
12,5 |
8,5 |
12 |
12 |
19 |
Full |
13,5 |
9,5 |
13 |
13 |
21 |
X-Full |
14,5 |
10,5 |
14 |
14 |
23 |
Hvis en trense ikke passer til hesten, kan hesten reagere med bl.a. at den slår med hovedet eller rækker tunge under ridning, tygger på bidet eller er urolig i munden. Derfor har vi også lavet en lille liste over ting du skal være opmærksom på når du tilpasser trensen til din hest.
Husk når du tilpasser trensen, at det skal spændes i samme hul i begge sider, så trensen ikke kommer til at sidde skævt, og du dermed rykker skævt i trensen ved ridning.
Ud over at din hest er avlet efter at den skal kunne gå en bestemt disciplin, er det også vigtigt at trensen passer til denne disciplin.
Til dressur anvendes der ofte den klassiske engelske trense, som er kendetegnet med det lige næsebånd og et bånd der spændes ned omkring hestens mule. Typisk ser vi at både næsebånd og nakkerem, er foret med læder og typisk er bredt. I mange af de høje dressur klasser, er det desuden et krav at der kan påmonteres to bid på trensen, dette skal du som rytter selv undersøge inden du stiller til stævne.
Til spring ser vi ofte at der anvendes en trense med et krydset næsebånd, det gør det nemmere for dig som rytter at styre din hest, hvis den bliver lidt for fremadgående hen mod springet. Krydstrensen ligger en større trykflade på hestens hoved, så den nemmere kan styres.
Til de heste som rider Western, rides der ofte med en trense som ikke har et næsebånd på. Dette ses dog også ved nogen springryttere.
Er du en skovtursrytter, kan du med fordel vælge en helt klassisk trense, som minder i udformningen om den engelske kombineret trense, som også anvendes til dressur. Hvis hesten er godt fremadgående kan man vælge at skifte næsebåndet til enten et krydsbånd eller et hannoveransk næsebånd. Disse to bånd ligger trykket på hestens næseryg anderledes end det klassiske bånd gør, og dermed bliver hesten mere styrbar for rytteren.
Hvis din hest er meget rolig, og styrbar, kan du vælge en trense uden bid. Dette er dog en trense man skal vænne sig til at ride med, og både du og din hest skal være tryg ved dette. Derfor anbefaler vi at du afprøver det i trygge omgivelser, fx i en ridehal, inden du beslutter dig for om det er noget for dig og din hest.
Hovedtøj eller trenser som det også hedder, findes i mange forskellige designs, med hver deres forskellige variationer, alle med hver deres formål.
De ergonomiske trenser er blevet meget populære at bruge, da de giver hesten en mere optimal komfort under ridningen. Den ergonomiske trense er lavet med et nakkestykke/nakkerem som er lidt tykkere end en almindelig trense, derudover er den facon formet, sådan at ørene har en større frihed, og at den støtter bedre mellem hestens ører. Derudover er næsebåndet lavet så det ligger lidt længere oppe, end en almindelig trense, det gør at trensen ligger trykket anderledes og mere behageligt på hestens næseben.
Derudover er der lavet trenser som skal hjælpe med forskellige problematikker, bl.a. hvis din hest går under lod og dermed kommer til at have en forkert holdning, kan man få en trense der afhjælper dette problem, ved at den trækker hovedet længere op.
Hvis din hest er meget stærk, eller den gerne vil slå med hovedet, er der også lavet trenser, der kan hjælpe dig med de problematikker det medfører, her er det næsebåndet/næseremmen som hjælper dig.
I ridesporten er det de senere år blevet mere normalt også at tænke på hestens velfærd, dermed er der også blevet sat fokus på hestens nervebaner i nakken og hovedet. Netop dette leder os til at tænke i hvilket nakkestykke vi skal vælge til vores trense når vi skal investere i en trense.
Når vi kigger på Nakkestykker/nakkeremme, så får de i mange forskellige udformninger, der er den helt klassiske, hvor det bare er en tynd rem som ligger bag ørene på hesten, denne kan nemt lave gnavsår hvis ikke den passer til hesten.
Den anatomiske nakkerem, er formet ved ørene, så ørene går fri af nakkestykket, men den går ind mellem ørene, dette giver et andet tryk og giver en større bæreflade, som i sidste ende giver et mindre tryk på hestens nerver og blodkar i nakken.
Nogen Nakkestøtter kan fås med memory foam, gel og almindelig læder. De har alle deres styrker og fordele. Fælles for dem er at de sjældent lavet gnavsår.
Ved fx Finesse trenser ser vi at den er lavet med et nakkestykke, der tryk aflaster, og er med til at øge blodgennemstrømningen i hestens nakke.
Når vi kigger på pandebåndet, er det oftest også det som vi betragter som udsmykningen på trensen. Men pandebåndet, må ikke sidde sådan at nakkeremmen ikke kan trækkes ind til hestens ører. Pandebånd kan også fås i et lige bånd, et lettere buet bånd og i et bånd der er buet lidt mere, det er også det bånd som vi vil kalde det ergonomiske pandebånd, da det buer sådan at det ikke rammer nogen af de bløde steder på hestens pande.
Derudover er pandebåndet som nævnt også det som vi skifter mest ud, da det er udsmykningen på trensen. Pandebånd fås med og uden sten og nogen fås endda hvor de er ud standset i læderet.
Næsebåndet har den primære funktion at hesten ikke skal kunne åbne munden, så hesten kan få tungen over bidet. Det næsebånd vi ser flest bruge, er det engelske næsebånd, Hannoveransk næsebånd, krydsnæsebånd og det kombinerede næsebånd.
Det engelske næsebånd er også det bånd som vi kender som det klassiske næsebånd, hvor båndet går lige hen over hestens næse, ca. på midten af næsebenet.
For at det engelske næsebånd sidder korrekt, skal det placeres ca. 1,5-2 cm under kindbenet, det skal strammes sådan at der kan være 2 fingre under næsebåndet. Det engelske næsebånd, får både med og uden forring, og i smalle og tykke udgaver.
Ulempen ved det engelske næsebånd, er at det spændes relativt langt oppe, hvilket gør at hesten kan åbne munden og få tungen over bidet. Når næsebåndet spændes så langt oppe, skal du være meget opmærksom på at du ikke spænder det for stramt, da du så kan gøre skade på hesten, fordi at tænder og kæber bliver trykket sammen, og det giver spændinger i hestens hoved.
Det Hannoveranske næsebånd, spændes længere nede end det engelske næsebånd gør, typisk spændes det også ud over bidet. Nogen ryttere mener at dette næsebånd er mere skånsomt på hesten, de det ikke trykker hjørnetænderne og kæberne sammen. Mange ryttere bruger dette næsebånd til de unge heste, som netop er ved at skifte tænder, og derfor kan være meget ømme i munden. Netop fordi at det Hannoveranske næsebånd spændes over bidet, mener nogen ryttere at det giver mere ro på hesten, fordi det støtter bidet bedre, når det spændes skal du dog være opmærksom på ikke at spænde det for meget, da det kan give store skader på hestens mundvige og i teorien også på den nederste del af hestens næseryg.
Krydsnæsebåndet bliver også kaldt et mexicansk næsebånd. Krydsnæsebåndet siger næsten sig selv hvordan det ser ud, dette næsebånd er to remme som krydses over næseryggen på hesten, og samles i en spænding under hestens kæber. Ligesom det Hannoveranske næsebånd, spændes dette bånd også under bidet.
Det krydsede næsebånd har den funktion at det ikke blokere luftvejene, da remmene krydses og dermed skaber bedre betingelser for vejrtrækningen. Dette næsebånd bruges også ofte til ungheste da det ikke, trykker på tænder og kæber, som fx det engelske og det Hannoveranske næsebånd godt kan komme til.
Krydsnæsebåndet anvendes ofte i spring og military, da det giver hesten bedre mulighed for at trække vejret, og dermed få mere ilt til kroppen, når den yder meget.
Som navnet nærmest fortæller er det kombineret næsebånd, en kombination af det engelske og det Hannoveranske næsebånd.
Det vil sige at der er sat en ekstra næserem på næsebåndet, som spændes under bidet. Da dette næsebånd tilpasses som det engelske næsebånd, hvor det ligger 1,5-2 cm under kindbenet, derfor må disse to remme ikke spændes for stramt, da det kan give hesten meget ubehag.
Det kombineret næsebånd er det der bliver brugt af flest ryttere, og det har det været i en del år. Dette bånd ser vi særdeles meget i dressursporten, da det giver bedre støtte til bidet. Mange af de kombinerede næsebånd laves med tilbagetræk, sådan at det giver et mere behageligt tryk på hestens kæber, det er dog en individuel vurdering, om det har nogen gavnlig effekt for din hests og din ridning.
En bidløs trense, er en trense hvor der ikke er moteret et bid på. Tøjlerne spændes på siderne af trensen i stedet for på bidet. Og man rider derfor hesten på pres fra trensen frem for via bidet.
Bidløs trenser bruges til heste som af den ene eller anden grund ikke kan lide bid,eller kan bruge bid, eller af ryttere der foretrækker at ride hesten uden bid.
En bidløs trense minder i store træk om en almindelig trense, blot uden bid.
Hvis du vil købe en bidløs trense, skal du overveje hvilken disciplin du skal anvende trensen til.
Hvis du skal bruge den til dressur eller spring, skal du vælge en hvor du har stor kontrol og god kommunikation med hesten, der skal være god kontakt til nakken og næseryggen, så du bedre kan styre hestens retning, tempo og i visse tilfælde, hestens holdning, men dette kommer helt an på hvilket niveau din hest er uddannet til.
Du skal være opmærksom på om bidløs trense er godkendt af dit rideforebund, ved evt. stævnestarter.
En kandar trense er en trense som er udviklet, så der kan bruges to bid og tøjler på samme tid. Hertil bruger man et såkaldt kandar bid samt en bridon (et alm. trensebid med mindre ringe). Denne slags trense er det der oftest anvendes i dressur på højt plan.
Skal du bruge en kandar, skal du være sikker på at din grundridning er på plads, du skal have en god balance og en meget rolig hånd. Kandar ser vi oftest kun de professionelle ryttere bruge, da de igennem mange år har fået professionel træning og rådgivning. Det anbefales at du rådgiver dig med din træner om det er en god ide at bruge en kandar på din hest.
En kandar har været brugt i ridesporten i mange år, kandaren er dog med tiden blevet videreudviklet, til de kandarer vi ser i dag. Vi er hen over tid blevet klogere på hvordan hestens anatomi ser ud, dermed ved vi også mere hestens mund, tænder og følsomhed i den. Det udstyr vi bruger i dag er blevet tilpasset så det passer bedst til hestens mund og resten af hovedet.
En kandar er kun anvendelig i dressur, da den forfiner rytterens signaler til hesten, ved spring vil denne trense give meget voldsomme ryk i hestens mund, og det vil give mange skader.
Du skal være opmærksom på at hvis du kommer over en hvis sværhedsgrad i dressur stævner kan det være obligatorisk at du skal bruge en kandar, dette finder du mere om på dansk ride forbunds hjemmeside.
For at bruge en Kandar skal du også bruge et specielt bid, et bridonbid og et stangbid. Derudover skal du også bruge en skumkæde. Dette bid og kæden kan du læse mere om under fanen bid og tilbehør her på siden.
De fleste trenser der laves og sælges i Danmark er lavet af læder. Læder har den fordel at det med tiden bliver blødt og former sig efter hestens hoved, dette giver din hest en rigtig god komfort. Kvaliteten af læderet kan allerede fra staren være blødt og lækkert. Læder kræver dog at man holder det ved lige hvis man skal blive ved med at have et hovedtøj der giver optimal komfort og ligger rigtigt. Hvis du holder trensen ved lige, kan du i princippet have trensen for altid.
Når læder holdes ved lige, bibeholder det den flotte glans, og der er jo ikke noget pænere end et hovedtøj der virkelig shiner sammen med din hest.
Nogle trenser laves også i polyester, de laves ofte som bidløse trenser. Polyester har den fordel at det kan holde til mere end læder trenserne kan, de er mere modstands dygtige over for vand og snavs. Og kræver dermed ikke så meget vedligehold som trenserne af læder.
Når du har købt den trense som du har kigget på i lang tid, og virkelig forelsket dig i, så skal den også gerne kunne holde sig pæn i lang tid. Det kan den kun hvis du passer og plejer den rigtigt.
Det er meget forskelligt fra rytter til rytter hvordan de vedligeholder deres trenser, nogen rengøre, dem kun meget sjældent, hvor andre pudser dem hver gang de har været brugt, dette er en smagssag.
Vi har dog lavet vores anbefalinger til hvordan en trense skal vedligeholdes.
Lad os først og fremmest slå fast at der findes trenser i mange forskellige prisniveauer, og kvaliteten kan svinge fra prisklasse til prisklasse, så dit budget vil helt sikkert have en betydning for hvilken trense du kan købe.
De billigste kan koste omkring 200 kroner, og de dyreste kan nemt komme op at koste over flere tusinde kroner. Du kan ofte købe en fornuftig trense til mellem 800-1000 kroner.
Desværre er det ofte sådan at man får hvad man betaler for. I forhold til trenser er det en fordel at spare lidt op før du køber en trense. Det er som tidligere nævn vigtigt at trensen sidder godt på din hest, for at både du og din hest får en god tur.
Et hovedtøj som er af en god kvalitet i læderet. Vil også holde i længere tid end en som ikke har samme kvalitet, hvis den vedligeholdes korrekt.
På de fleste trenser der det muligt at desige og ændre på det, det kan du gøre ved at skift fx næsebåndet, som har en anden foring end den du plejer at ride med, eller ved at skifte pandebåndet, på den måde kan du hurtigt og nemt variere udseende på din trense.