Lagt i kurven
Hovpleje til heste er essentiel for at opretholde en sund og holdbar hov. Herunder kan du finde en lang række forskellige produkter, der alle er relateret til hovpleje.
Hovene er under konstant påvirkning fra miljøet, uanset om vores heste går ude året rundt eller om de er på boks kortere eller længere tid. En hov skal have en god fugtighed, for at opretholde sin elastisitet, men for meget fugt, kan også være ødelæggende. Derfor er det nødvendigt at vi som hesteejere hele tiden er OBS på hvorledes det går med hovene.
Herunder kan du læse lidt mere om de forskellige udfordringer man kan have med hovene og hvordan man takler disse. Men før du læser videre, er det vigtigt at du ved, at hestens hove skal ses som en "sko" - dvs. den skal både være slidstært og elastisk, for at være behagelig for hesten (og rytteren).
Er skaden sket og du står med en hest, hvis hove flækker eller på anden vis ikke vokser korrekt, er det naturligvis meget vigtigt, at du i første omgang konsultere din smed. Smeden er specialist i netop den kropsdel og den der vil kunne råde og vejlede dig bedst i den given situation.
Og han vil ligeledes kunne hjælpe dig med at udvælge det produkt, som vil kunne hjælpe med genopbygningen af hoven. Ud over hovpleje middel, er der en lang række kosttilskud, der kan hjælpe. Men det vil vi lade de forskellige foderleverandører vejlede dig i. For vores spidskompetence ligger ikke i foder men i Islænderudstyr og hovpleje.
Tørre hove kan opstå af forskellige årsager og meget skadeligt for hoven samtid med at det faktisk er smertefuldt for hesten. I værste tilfælde kan det gå ud over senerne, så det er med at være opmærksom på.
Men hvordan ved man hoven er for tør?
Der er 2 forskellige måder at se det på:
1. Kig på kronranden - er den tør og trist er hoven tør.
2. Tjek strålen, den skal føles som et viskelæder. Er den derimod hård, er hoven simpelthen for tør.
Fugtpleje af hoven sker i to steps. Først skal du vande hoven, dette kan du gøre med "fodbad" enten i spande, ved at lade vandet løbe over ved vandbaljerne, så hovene kan står og opsuge vand, når hesten står der. Efter ca 15 min. i vandbad påsmørres en god plejende hovolie, hovfedt eller hovbalsam.
Under de forskellige produkter her på siden, kan du læse mere om hvilken produkter der er fugtgivende og dermed velegnet mod tørre hove.
Strålens funktion er at smidiggøre hoven. Hvos strålen bliver "sur" og tørre ind, vil smidigheden i hoven forsvinde.
Sur stråle er ikke det mest udbredte fænomen blandt Islændere. Men det forekommer - mest i vinterhalvåret samt hos heste der af forskellige årsager må tilbringe megen tid på boks.
Sur stråle forebygges ved at give hesten et tørt underlag. Det kan være lettere sagt end gjort, hvis hesten står ude året rundt og vi har en af de rigtig triste og meget fugtige vintre. Og er det tilfælde, kan en hjælp være at påfører hovtjære til hoven og STRÅLEN. Hovtjære mindsker indtrængningen af fugt og giver derfor hoven ro. Når du skal tilfører hovtjære, skal det gøres på en ren og tør hov, da du ellers risikere at lukke fugt og snavs "inde". Påfør hovtjære hver dag. Ved vedvarende sur stråle, er det anbefalet at du kontakter din smed for yderliger hjælp og vejledning.