✔ Fast lav fragt 39 kr. ✔ Fri fragt ved køb over 599 kr. ✔ Hurtig levering 1-3 dage ✔ 14 dages fuld returret Kundeservice: Tlf. 52231563

Underlag

Her på siden finder du et stort udvalg af underlag. Hvad enten du er til Gelpad, underlag med memoryform eller almindelige stof underlag. Se vores Seat saver her>>

Vi har desværre ingen produkter der matcher dine kriterier

Sadel underlag

Langt de fleste bruger i dag sadelunderlag. Men der findes efterhånden et hav af modeller og typer af sadelunderlag, og det er meget individuelt hvilken type man er mest tilhænger af. Nogen foretrækker bomuld, andre gummi og andre igen fleece eller skind. Mens nogle slet ikke bruger underlag.

Så hvorfor og hvordan virker de forskellige underlag, det får du svaret på her:

 

Islænder underlag:

Igennem mange år, har det været brugt at anvende bomulds underlag med forskellige former. Nogle er helt rektangulære mens andre er formet som sadlen.

Fordelene ved disse underlag er blandt andet at de beskytter sadlen mod smuds, snavs og tildeles også mod sved fra hesten.

De fleste af denne type underlag, er i bomuld. Bomuld er et naturligt materiale, der fås i mange farver og oftest til en fornuftig pris. Dog skal man være opmærksom på, at denne type (i 100% bommuld & uden antiskrid) kan have en tendens til at skride lidt.

I dag fås denne type underlag også med indbygget memory form, således der opnås stødabsorbering i stykket op mod sadlens paneler, hvilket giver øget komfort for både hest og rytter. Et eksempel på disse underlag kan være Karlslund underlag, som ligeledes har en mild grip på undersiden af underlaget. Eller Hrimnir underlaget som har en naturlig anti skrid overflade mod hesten samt memory form.

Så bare af de traditionelle underlag, er der i dag et stort udvalg.

 

Gel underlag:

Gel underlag har nok været det mest brugte til særligt Islændere gennem de sidste 10 år. Disse har den enestående egenskab, at de i høj grad modvirker at sadlen skrider frem, samtid med de tager meget lidt ”plads”, således man bibeholder en tæt kontakt med hesten.

Normalt findes disse gelunderlag i pads størrelse og beskytter derfor ikke sadelklapperne mod smuds og snavs.

Et traditionelt gelunderlag er med lufthuller, der sikre luftgennemstrømning og dermed hjælper hesten til at komme af med varmen. Se eksempelvis dette gelunderlag fra Karlslund, som er et af de mest solgte. Dernæst er de også udkommet med fleece på undersiden som underlaget fra Acavallo, for herved at mindske trækket i underhuden på hesten. Fleece har en naturlig antiskrid effekt, men kan dog ikke helt effektmæssigt måle sig med effekten fra ren gel.

 

Gelunderlagene fås også med både frontløft samt med bagløft. Disse har til formål at afhjælpe en ikke korrekt tilpasset sadel med at blive liggende på plads. Jeg vil her hjertens gerne indrømme, at jeg igennem mange år også selv har brugt gelpad med frontløft – inden jeg fik min nuværende viden! En gelpad med frontløft, har som navnet indikere, en fortykkelse i fronten, som vil hæve sadlen og dermed ofte vil hjælpe til den ikke skrider frem. For en sadel der skrider frem, skyldes ofte at sadlen har et for stort kopfjern (eller så smalt et kopfjern, at sadlen simpelthen ikke slutter ned omkring hesten). Ved at montere et Frontrice underlag, skabes der et hulrum lige bag den fortykkede del af underlaget, hvor sadlen som regel vil miste sin bæreevne og støtte. Dermed får sadlen en forkert bæreflade og trykker dermed hesten for og bagtil.

Det er derfor VIGTIGT at du mærker efter, hvis du anvender et gelpad med front løft, om sadlen ligger til hele vejen langs panelerne. Alternativt, at få kigget på om din sadel trænger til en tilpasning eller udskiftning.

 

Sidst men ikke mindst, så HUSK at løfte din gelpad lidt op i kanalen, således der er optimal frihed og friktion til det kan bevæge sig i takt med hesten.

 

Pads med gel eller memoryfoam:

Sadelpads eller Half pad som de hvis oprindelig hedder, er efterhånden vundet rigtig meget ind også i Islænderverdenen.

De fås i et hav af varianter og har den fordel at de fylder så lidt som de gør og dermed giver hesten mulighed for at ånde mest muligt, uden tætsluttende stof. Dog beskytter de så heller ikke sadlen så meget som et traditionelt underlag.

Generelt er de lidt tykkere end eks. et gelpad, men de fleste er udformet i en memory form – lidt a la som vi kender det fra Tempur. Så de ”trækker sig sammen” ved tryk – altså når sadlen spændes og rytteren sætter sig i sædet.

De har den store fordel at de stødabsorbere, både for hesten, men også for rytteren. Her får man altså et underlag som giver optimal komfort. Disse Memoryform Pads fås ligeledes i mange forskellige varianter og prisklasser. Fra de helt billige til omkring 400 kr. til de helt dyre til omkring 1.500 kr. Ligeledes fås de også med påsat lammeskind, samt med gel på oversiden som eks. denne model fra Acavallo eller i en mere enkelt version som denne Pad også fra Acavallo.

Husk du skal vælge en Sadel Pad, der giver dig mulighed for at ”trække” det lidt op i kanalen, således det ikke ligger stram hen over rygsøjlen!

 

Lammeskinds underlag:

Lammeskinds underlag fås både i ”ren” lam eller i kombination med bomuld. Fordelen ved disse underlag er at de har en naturlig antiskrid effekt, idet ulden vil ”hæfte” sig ved kontakt med hestens pels. Dernæst har de en naturlig stødabsorbering, hvilket naturligvis giver hesten ekstra komfort.

Som med Sadel Pads, er det her vigtigt at din sadel ikke er for smal, da denne type underlag ofte tager lidt mere plads end eks et gelpad eller traditionel bomuldsunderlag. Det er også vigtigt at være opmærksom på at du her, skal kunne løfte underlaget lidt op i kanalen på sadlen (uden dette helt lukkes af ulden og dermed lukker for luftgennemstrømningen).

 

Så hvilken type Sadelunderlag skal man vælge?

Og skal man overhovedet ride med underlag? Dette bør være en individuel vurdering, som man som hesteejer selv vælger.

Men de forskellige underlag har hver deres forcer. Og har du eksempelvis en hest med rygproblemer eller en ældre hest, som med fordel vil kunne have brug for at blive passet lidt ekstra på, ja så er det vigtigt at vælge et underlag med optimal stødabsorbering.

Men husk på at uanset hvor godt et underlag du køber, så er det vigtigste af alt, at du har en sadel der passer din hest. Er du interesseret i en Sadelprøvning med Tølthester sadler, kan du booke tid via mail her>>

 

 

5 Gode råd om Sadel underlag:

 

  1. Sørg for at dít underlag passer i størrelsen til din sadel, det skal være stort nok til at dække hele sadlen – hellere for lang end for kort!
  2. Husk at løfte underlaget op i kanalen, således det ikke ligger stramt mod rygsøjlen, men sørg også for der er plads i kanalen til luftgennemstrømning!
  3. En hest med ringe rygmuskler, kan ofte drage fordele af en Pads med ekstra polstring, således denne giver plads til at opbygge muskler korrekt!
  4. På heste med rygproblemer, anbefales et underlag med god stødabsorbering!
  5. Tjek hestens pels efter brug af underlag, hårene bør ikke ”krølle” eller være uglet efter ridning!

 

✔ Fast lav fragt 39 kr.
✔ Fri fragt ved køb over 599 kr.
✔ Hurtig levering 1-3 dage
✔ 14 dages fuld returret

Kurven er tom