Lagt i kurven
Find alle typer Bid til heste her, stort udvalg & god kvalitet!
Noget af det der kan være en god ide, er at huske på at vores Islændere ofte har mindre plads i munden end store heste, derfor kan det være svært for en Islænder med et bid der er lige så tykt som dem der bruges hos andre hesteracer.
Herunder finder du en række guidelines, der kan hjælpe dig på vej til at finde det rette bid, således din hest oplever optimal komfort, samtidig med, du via bidet som kommunikationsmiddel, kan opnå formidling af dine signaler på den mest optimale måde. En generel tendens når vi køber bid til Islændere, er at vi ofte bruger for "lange" bid til vores heste. I langt de fleste tilfælde bør et Islænderbid ikke være mere end 10,5 eller 11 cm. bid - men igen er der her også undtagelser.
Herunder kan du læse mere omkring valg af Islænderbid samt få vores guide til at udvælge det rette bid til netop din hest.
Mange tænker ikke på, at et bid er lige så vigtigt som en sadle, men fakta er, at biddet er et fintfølende kommunikationsmiddel og en af vores veje til at koordinere og hjælpe hesten - biddet er altså ikke blot en bremse. Et bid skal gerne ligger godt i hestens mund og "forstyrre" så lidt som muligt, samtidig med det skal kunne "aktiveres" i den rette form, når behovet opstår.
At finde det rette Islænderbid, ved vi kan være en udfordring, men fortvivl ikke, da mange producenter heldigvis efterhånden har fundet ud af at bid til Islændere ofte bør have lidt andre dimentationer end til andre hesteracer.
Som udgangspunkt siger man, at jo tykkere et bid er, jo "mildere" og jo tyndere et bid er, jo "skarpere". Men det er en sandhed med modifikationer. For som tidligere nævnt, har vores Islændere ikke helt så meget plads i munden, som man kender fra storheste. Samtidig, er bidets tykkelse også bundet op på om der er tale om en stang, 2-delt eller 3 delt bid, samt om det er forbundet med ringe (størrelserne på ringene) eller om det er med stænger osv.
Vi kan naturligvis ikke gennemå alle bidtyper, mærker og materialer her, men vi vil forsøge at give dig et bedre udgangspunkt, for at kunne vælge det rette Islænderbid første gang. Men inden vi kommer så langt, er det også vigtigt at du gør dig nogle overvejelser omkring, hvor gammel din hest er, hvor i uddannelsesforløbet din hest er og naturligvis hvad det er for en type hest du har med at gøre.
Som udgangspunkt vil vi altid anbefale, at du får din hest tjekket af enten en hestetandlæge eller din dyrlæge inden du påbegynder tilridningen, for at sikre der ikke er ulvetænder eller andet der kunne være årsag til ubehag for hesten, ved at have bid i munden.
Når det er på plads, anbefaler vi altid at starte den op på et roligt og stabilt bid. Dette for at give mest muligt ro for hesten i de første faser. Her har vi listet 3 bidtyper der kan være et godt udgangspunkt
Alle disse Islænderbid har det til fælles, at de er udformet til at ligge så roligt i munden på hesten som muligt og dermed giver hesten mindst mulig forstyrrelse. Du kan med fordel kombinere dit valgte bid med en bidskive, således du opnår en blidere tryk på mundvigen, når der sket træk på tøjlen. Via dette tryk, hjælper du samtidig hesten med at blive "ledt" i den rigtige retning.
Se her kan det let gå hen og blive lidt mere kompliceret at guide via ord, da der kan være så utrolig mange faktorer der spiller ind. Men jeg vil alligevel forsøge at give nogle gode råd, som dog er i den generelle ende. Først og fremmest er det vigtigt at du sikre, at din hest ikke ligger sig på bidet på grund af gener fra tænder og bid, så igen her, vil jeg altid råde dig til at kontakte dyrlæge eller en hestetandlæge, for at få udelukket at det er årsagen (samtidig, kan de også være dig behjælpelig med at finde den korrekte størrelse på bid du skal bruge). Dertil, kan en "hård" hest også skyldes spændinger i kroppen og/eller i særdeleshed nakke, kæber og hals. Så opsøg gerne en hestekiropraktor eller heste fys, der kan gennemgå hesten for dig.
Når du er sikker på at hesten sundhedsmæssigt er i top, kan du begynde at kigge i andre retninger. Har du evt. tendens til en for hård tøjleføring (I know, det er ikke så fedt at få at vide...) men prøv alligevel at mærke godt efter. Så hav fokus på, at have en blød eftergivende hånd og selvfølgelig søg professionel hjælp til eventuelle ridemæssige udfordringer. Men nu til vores (FORSIGTIGE) anbefalinger af bid til den type heste.
Her kan du som udgangspunkt gå 2 veje og det er meget individuelt hvad der virker for den enkelte hest. Du kan vælge et meget let og roligt bid (som dem jeg har nævnt i ovenstående punkt) eller du kan vælge et lidt skarpere bid. Nogle har stor og gavnlig effekt af det klassiske korrektionsbid, da det har den fordel, at det at du bruger hele nakkestøtten til at medvirke til at komme igennem med dit signal. Andre har god effekt at Topreiter TUNNA MèL bidet, som egentlig ikke er et skarpt bid, men det giver rytteren mulighed for at "fokusere" på en side ad gangen. Ja det lyder lidt kryptisk, men sagen er, at biddet er udformet med ruller som får hesten til at fokusere mere på biddet og du via biddet med ganske få signaler, relativt præcist kan lokalisere dit signal. Dernæst har andre igen rigtig god effekt ved at sætte et stangbid på, enten med en mild tungefrihed eller med Lock-up effekt, dette skal dog bruges med fornuft og i små mængder. Ikke at biddene ikke er super gode, men hvis du gør det til hverdag at ride med et Islandsk Stangbid, risikere du at din hest hurtigt bliver stiv i kroppen. Et Islandsk stangbid er for mange, et godt valg på stævne banen. Men det kræver at din hest allerede er smidig og lydhør, da den ellers vil stive sig endnu mere op med et Islandsk stangbid. Men er heste i balance, får du ofte lige 5-10% mere bæring og luft under hesten med et sådan bid. Sidst med ikke mindst, vil mange Islandske heste, det har tendens til at ligge sig på bidet også have rigtig god effekt på et Vals bid, da det via sin udformning, giver hesten mest mulig konfort og ro, samtidig med de store ringe støtter op om hesten.
Her er det svært at give et entydigt svar på det helt korrekte Islænderbid. Men igen er det vigtigste at sikre at du har en sund og rask hest, der ikke er generet af tandspidser eller andet ubehag. Men oftest vil vi gerne have et blidt bid på vores heste, når vi er ude og nyde naturen i deres selvskab. Så prøv at læse omkring de bid, jeg har anbefalet til unghestene, med mindre det er fordi du står overfor en helt konktet udfordring.
Langt størstedelen, rider med helt almindelig 2 eller 3 delt bid både til dagligt såvel til stævner. Men nogle gange, vil vi gerne lige have det der lille ekstra "pift" når vi suser rundt på ovalbanen. Og det kan de fleste opnå via et godt udformet Islandsk stangbid, der passer til den enkelte Islandskehest og rytters behov. Men igen her, er det meget individuelt hvad man har behov for.
Reglerne for FEIF godkendte bid ændres løbende, derfor er det altid vigtigt at du holder dig opdateret omkring de forskellige regler til de forskellige discipliner. Reglerne variere nemlig fra forbund til forbund og justeres konstant. Derfor er det naturligvis vigtigt at man altid tjekker op på de gældende regler inden stævnestart.
Hvis du er i tvivl om hvilket Islænderbid, der er det rette for dig, så tøv ikke med at kontakte os. Vi vil nemlig meget gerne hjælpe dig, med at finde det helt rigtige første gang.
Sidst men ikke mindst, så er ovenstående "Bid vejledning" kun en vejledning. Og står du som hesteejer med et specifikt problem, bør du altid søge professionel hjælp enten af dyrlæge, træner eller hestetandlæge.