✔ Fast lav fragt 39 kr. ✔ Fri fragt ved køb over 599 kr. ✔ Hurtig levering 1-3 dage ✔ 14 dages fuld returret Kundeservice: Tlf. 52231563

Sidestykker til bid

Udgivet 29-05-2024

Sidestykker til bid:

Der findes mange forskellige typer sidestykker til bid. Alle har hver deres fordele og ulemper. Det er vigtigt at man som rytter altid er opmærksom på hvorledes sidestykket på et bid influere i kontakten til hesten.

De forskellige sidestykker kan ikke stå alene i dit bidvalg, da mundstykket naturligvis har lige så stor indflydelse og sidst men ikke mindst at kombinationen af disse 2 dele har en indflydelse.

Herunder har vi listet en række af de mest almindelige typer af sidestykker:

 

  • Løse ringe (Loose Ring)
   • Beskrivelse: Bidet kan bevæge sig frit rundt om ringene. Fordele: Fremmer hestens afslapning og hjælper med at forhindre, at hesten låser sig fast på biddet. God til heste, der har brug for mere bevægelse i munden. Ulemper: Kan nedsætte præcisionen af rytterens signaler. Der kan også opstå risiko for niveri i hestens læber, hvis biddet ikke er korrekt tilpasset.
  • Eggbutt (Fast ring)
   • Beskrivelse: Ringene er fastgjort, hvilket forhindrer dem i at bevæge sig. Fordele: Giver stabilitet og reducerer risikoen for niveri i hestens læber. Bedre for heste med følsomme mundvige. Ulemper: Mindre bevægelse kan gøre det sværere for nogle heste at slappe af. Mindre fleksibilitet i signalgivningen.
  • D-ring (D-ring snaffle)
   • Beskrivelse: Ringene er formet som et D, hvilket giver mere stabilitet. Fordele: Hjælper med at holde biddet i en stabil position. Fremmer lateral stabilitet, hvilket er godt for unge heste eller dem, der har brug for mere vejledning. Ulemper: Mere begrænset bevægelse end løse ringe, hvilket kan begrænse hestens komfort.

 

  • Full cheek (Fuldt kindstykke)
   • Beskrivelse: Har lange stænger på begge sider af biddet, som forhindrer det i at glide gennem hestens mund. Fordele: Fremragende til at give lateral kontrol og hjælpe med at styre hesten. God til ungheste eller heste, der har brug for ekstra vejledning. Ulemper: Kan være uhåndterlige og risikere at sidde fast i ting.. Kan også være mindre komfortable for hesten.

 

  • Pelham sidestykker
   • Beskrivelse: Kombinerer funktionerne af et stangbid og et trensebid, med mulighed for at tilføje kæde og to tøjler. Fordele: Giver rytteren mulighed for at bruge både løftende og nedadgående tryk, afhængigt af behovet. God til heste, der kræver mere kontrol. Ulemper: Kræver en erfaren rytter for at bruge korrekt, da det kan være skarpt, hvis det bruges forkert.

 

  • Kimblewick sidestykker
   • Beskrivelse: Ligner Pelham, men uden de lange stænger. Har ringe, hvor tøjlerne kan fastgøres for at give forskellige niveauer af løft og pres. Fordele: Tilbyder en mildere version af kontrol sammenlignet med Pelham. Velegnet til heste, der har brug for lidt ekstra kontrol uden at være for skarpt. Ulemper: Mindre fleksibilitet end Pelham og kan stadig være for skarpt for nogle heste, hvis ikke det bruges korrekt.

 

  • Baucher (Hanging cheek)
   • Beskrivelse: Har en lille stang over biddet, der fastgøres til hovedtøjet, og en ring under biddet til tøjlerne. Disse fås både som loose Baucher samt som klassiske faste baucher. Fordele: Giver lidt løft til hestens hoved uden at være for skarpt. Stabiliserer biddet i munden og kan hjælpe med at opmuntre til en korrekt hovedposition. Ulemper: Ikke så fleksibelt som løse ringe og kan være mindre egnet til heste, der har brug for mere bevægelse i munden.
  • Kandarbid:
   • Beskrivelse: Et kandar er et dobbelt bid bestående af et stangbid (kandarbid) og et trensebid (bradoon), der bruges sammen med to sæt tøjler. Fordele: Giver rytteren mulighed for meget præcis kontrol og kommunikation. Det kombinerede brug af stang- og trensebid giver mulighed for en bred vifte af signaler og finjustering af hestens hovedposition og bevægelser. Det er især nyttigt i højere dressur, hvor præcision og finjustering er afgørende. Ulemper: Kræver en meget erfaren rytter for at blive brugt korrekt, da det kan være skarpt og komplekst at håndtere. Hvis det bruges forkert, kan det forårsage ubehag eller skade på hesten. Det er også nødvendigt med omhyggelig tilpasning, for at sikre optimal komfort for hesten.
  • Bridonbid:
   • Beskrivelse: Et bridonbid er i princippet et trensebid, dog oftest med mindre ringe. Bidet anvendes oftest i kombination med et kandarbid i et dobbelt biddesystem til dressur. Anvendes bidet uden. Fordele: Muliggør subtile og præcise signaler, som er nødvendige i avanceret dressur. Ulemper: Kræver en erfaren rytter for at bruge korrekt, da det kombineres med kandarbidet og to sæt tøjler.

Ikke alle sidestykker er godkendt i stævne regi. Det er derfor vigtigt at du som rytter altid holder dig opdateret på de gældende regler, som ofte ændres løbende i de forskellige ride forbund. Dernæst  

Kurven er tom